Name:
Email Address:
Phone Number
Address
How Can I Help You? Lose Weight
Gain Weight
Improve Skin Problem
Improve Health
Healthy Breakfast
Business Opportunity

Create a web form here

Wednesday, August 17, 2011

Herbalife di Bulan Ramadhan...:)

Assalammualaikum W.B.T


wah, lamanya tak update blog...fuh, dah bersawang penuh dah blog ni...fuh...fuh..(sambl tiup2 kt blog) hehehe...


memang penuh ni ha sawangnya....mari kita bersihkan sama-sama.buat gotong royong sempena nak Aidilfitri ni, sume benda nak kene Bersih, Cantik dan Berseri-Seri kan..???


samalah dengan blog ni...aini pon nak Bersihkan, Ceriakan dan Cantikkan..bagi berseri-Seri..barulah ramai nak singgah berkunjung.....:)


(eh, lama plak aini mengarut kat sini)


sebenarnya nak cerita..
Sepanjang Bulan Ramadhan kali ni, memang sangat banyak dugaan yang berlaku...
hanya Allah sahaja yang tahu....aini sayang sangat kat Allah....Sayang sangat-sangat...sebab Allah sahaja yang boleh menenangkan hati aini sepanjang dugaan ini...


ok, berbalik pada topik..macam mana nak consume Herbalife masa Bulan Ramadhan..?


Hadith nabi yang bermaksud, "perut ialah rumah penyakit dan puasa adalah raja segala ubat"

Puasa (bahasa Arab: صوم) secara bahasanya boleh diertikan sebagai menahan diri. Daripada segi istilah syara' bermaksud menahan diri daripada makan atau minum untuk suatu jangkamasa tertentu.

Hikmah berpuasa:

1. Membuang toksin dan racun (Dr. Mac Fadon) - autolysis
2. Meningkatkan kecerdasan seseorang (Dr. Alan Cott)
3. Menyembuhkan pelbagai penyakit. e.g: Menurunkan gula dalam darah, tekanan darah, lipid darah dan berat badan
4. Melatih diri dari sifat tamak, ikhlas, tolong-menolong antara satu sama lain (melaui zakat dan sedekah) dll

Saranan Rasulullah s.a.w, sahabat dan ulama mengenai puasa:

Rasulullah S.A.W bersabda ; yang ertinya, “Berpuasalah supaya kamu sihat.” (Hadith Riwayat Abu Naiim)



Sayyidatina Aisyah rodhiyallohu anha berkata :

مَا شَبِعَ آلُ مُحَمَّدٍ صَلَّى اللَّهم عَلَيْهِ وَسَلَّمَ مِنْ خُبْزِ شَعِيرٍ يَوْمَيْنِ مُتَتَابِعَيْنِ حَتَّى قُبِضَ

“Keluarga Muhammad tidak pernah kenyang walaupun dengan roti gandum dua hari berturut-turut sampai beliau wafat.” (Muttafaqun alaihi)


Nabi S.a.w bersabda :

أَكْثَرَهُمْ شِبَعًا فِي الدُّنْيَا أَطْوَلُهُمْ جُوعًا يَوْمَ الْقِيَامَةِ

Orang yang paling banyak kenyang di dunia adalah yang paling lama lapar di akhirat.” (Hadith Riwayat Al-Bazzar)


Al-Imam Muslim juga meriwayatkan hadits dari Rasulullah bahawa baginda bersabda :

خَيْرٌ القُرُوْنِ قَرْنِي ثُمَّ الَّذِينَ يَلُونَهُمْ ثُمَّ الَّذِينَ يَلُونَهُمْ ثُمَّ يَأْتِيْ قَوْمٌ يَشْهَدُوْنَ وَلاَيَسْتَشْهَدُوْنَ وَيَنْذُرُوْنَ وَلاَ يُوْقُوْنَ وَيَظْهَرُوْنَ فِيْهِمُ السِّمَنُ

“Sebaik-baik generasi adalah generasiku, kemudian generasi berikutnya kemudian berikutnya. Kemudian akan datang suatu kaum mereka memberikan persaksian padahal tidak diminta persaksiannya. Mereka banyak bernadzar tetapi tidak menunaikannya. Dan banyak di kalangan mereka orang-orang gemuk/ gendut.”


Boleh kita simpulkan di sini, puasa bukan sahaja menahan diri dari makan dan minum dan perkara yang membatalkannya bermula dari terbit fajar hingga terbenam matahari. Tapi sebenarnya, saranan Islam adalah, mengurangkan kuantiti pengambilan makanan secara am, tidak kiralah ketika bersahur, mahu pun berbuka.


                                            Sunnah nabi berbuka dengan kurma, air, dan susu.


Kurma mengandungi sejenis gula ringkas yang dipanggil fructose.fructose ini cepat diserap dan memberikan tenaga segera
Air adalah pembersih bagi usus manusia selain mengembalikan kesegaran tubuh badan
Susu pula mengandungi protein dan zat-zat yang tertentu untuk tubuh badan.
*credited to Zulhafiy

Kelebihan protein ketika berbuka & bersahur

Sewaktu berpuasa, perut kosong, acid dalam perut sangat tinggi (pH 1.5-3).
Acid ini membunuh kuman dalam perut manusia.
Acid ini juga membentuk protein menjadi separa pepejal selepas berbuka.
Protein ini akan dicerna perlahan-lahan dan akan memberi tenaga .
Proses yang sama berlaku ketika bersahur
Perut kosong sepanjang malam menjadikan acid sangat tinggi.
Bersahur dengan protein memberi tenaga sepanjang puasa.
*credited to Zulhafiy

Amalan majoriti mereka yang berpuasa:

1. Tidak bersahur, 
*malas bangun pagi ataupun fikir tak selesa perut makan pagi-pagi

2. Bersahur kononnya tapi sebelum masuk tidur
*nak buat apa tenaga and kalori tu, kalau end up pergi tidur

3. Bersahur dan berbuka dengan makanan tinggi kandungan karbohidrat dan low in protein
 *aku tak boleh lah tak makan nasi (high in carbohydrate food) ni, cuba try test la, tak makan nasi, mee ke, mati tak??

4. Ada juga yang tak makan nasi, kononnya nak diet, tapi bantai makan mee, bihun, roti, kuih muih yang sangat tinggi kandungan carbohydrate
*yang ini memang sangat susah nak memahamkan orang, it is the same thing. Lagi bagus pi telan nasi dari makan semua2 tu

5. Tidak kurang juga, makan selagi boleh sumbat
 *katanya aku dah puasa satu hari, kesian badan aku takde tenaga

6. Habit nak rasa sikit jeee, sikitt jeee...betul sikitt jeee...
*sikit-sikit, lama-lama jadi bukit. Keep on ambil sikit-sikit start dari maghrib sampai la ke tidur malam tu mengunyah (sikit jeeee), dan psikologi kata aku makan sikit. Cuba kumpulkan yang sikit2 korang makan tu in one plate, mesti tak muat dah pinggan tu...

Please take note: Stated above majority, so not applicable to all, aku tahu readers aku ramai yang bijak-bijak and pandai menilai makanan mana yang bagus for health, ambil pon Insya Allah in small quantity. 

Kenapa Herbalife?

This is how we consume Herbalife during Ramadhan, tak paham takpe, can always call or text me for more info...
Aku bukan doctor, dan bukan juga student medic, tapi based on cara-cara consume Herbalife kat atas tu, logic thinking la kan:

1. Bersahur dengan makanan yang rendah kalori tapi tinggi dengan nutrition dan protein
2. Berbuka pon sama macam sahur
3. Pergi terawikh dengan perut yg tak kenyang, supaya boleh solat dengan khusyuk
4. Lepas terawikh, minum air secukupnya baru boleh makan hidangan sihat berwarna-warni...

Kesimpulannya: Bila buat macam tu, masa lepas terawikh tu, korang rasa korang akan melantak tak? Sebab korang dah penuhkan perut dengan liquid diet yang high in protein and dah cukup semua nutrition yang badan korang craving (Ini teori aku, teori budak engineering yang langsung takde background medic. Segala teori berasakan logik akal dan pengalaman sendiri semata-mata)

Tapi kalau korang nak tahu scientifically, jum lihat fakta-fakta dekat bawah. Ditekankan sekali lagi, ini bukan aku yang reka, tapi doktor-doktor Herbalife yang dikurniakan kebijaksanaan oleh Allah untuk dimanfaatkan oleh keperluan bersama! Ada yang menang Nobel Prize Award in Medicine lagi, so kalau korang rasa korang lagi pandai, sila pergi menang Nobel Prize baru aku dengar cakap korang. Again, semua kejayaan mereka dengan izin Allah. 






Dah tengok dah, now let us see, kenapa penting sangat protein ni? Kenapa bukan karbohidrat, makanan ruji rakyat Malaysia?


Walaupun gambar tunjukkan breakfast, tapi actually sama je.. Macam explanation yang diberi di atas, boleh tengok perbezaan paras gula bila:

1. Perut tengah kosong di waktu sarapan, atau sahur, atau berbuka, then kita ambil karbohidrat.
2. Perut tengah kosong juga, then kita tak bersarapan, tak bersahur
3. Perut tengah kosong juga, then sarapan, sahur or berbuka dengan protein

Korang tengok and analyze sendiri, mana satu yang bagus. Semua readers, bijak-bijak belaka. Analyze and make your own decision nak ikut yang mana satu.
*  credited to Fatin

Alhamdulillah.Tahun ni tahun kedua aini consume Herbalife...memang rasa lain sangat consume Herbalife atau tidak waktu bulan Ramadhan ni. Kalau sahur tak minum Shake, memang rasa letih sangat, dehydration tak yah cakaplah..sangat2 dehydration sampai Countdown lah masa bila nak berbuka..nak Shopping Raya pon x larat....hehehe..


memang bayak Hikmah nye berpuasa dengan Herbalife ni..Muka pon berseri-seri je...hihihi...
bila berbuka, tak rasa nak berbuka dengan makan yang banyak...rilek je makan kurma 3 biji, minum air masak 400 ml, minum aloe 400 ml, minum tea 400 ml, then Shake... burp...kenyang...!!..(tak senonohnye aini ni kan..??) hehehe...

boleh terus solat maghrib, Solat Isyak dan terus Tarawikh...( ish..cerita pasal Tarawikh ni, aini sendiri pon ada lubang2 gak...lagi2 kalau esoknya kene Observe dengan lecturer or Guru Pembimbing) Ish2..Ya Allah ampunkanlah dosa hambamu ini....sebab itulah Allah bagi banyak dugaan supaya aini ni selalu ingat pada-Nya.....

Nak jadi Flawless skin camni boleh tak..?hehehe..Insya Allah...In process....^^
Bulan puasa ni, setakat ni, Aini dah turun 5 kg....nak turun sebenarnya 10kg...berusaha ni nak turun lagi berat...nak jadi cantik macam pelakon Korea..
Cantik kan BODY dia...Oh, Admire sungguh..!!!


ok, lah sampai di sini sahaja..
nak pergi Kelas ni...nak mendidik Anak Bangsa......^^





No comments:

Post a Comment